10 tipů, které usnadní kojení

Drobek bude raz dva na světě a ty přemýšlíš, co si zjistit o kojení. Jaká jsou základní pravidla? Co si načíst? Jestli stále pochybuješ o výhodách, které kojení přináší tobě i miminku a o nevýhodách umělé výživy, určitě mrkni na článek “Doporučení světové zdravotnické organizace”.

Kojení a mateřské mléko se rovná zdraví tvého dítěte. Kojením získá miminko potřebnou nutriční výživu a vybaví svou imunitu na celý život. Nevěř marketingu firem, že dětský příkrm nutričně nahradí mateřské mléko. Pokud kojit nelze, obrať se na české mléčné banky! Vznikají po celém světě a my je už máme také!

Viz.: 
http://www.porodnice.cz/porod-a-z/mlecne-banky-v-cr

DOBA KOJENÍ JE OPRAVDU DŮLEŽITÁ! Světová zdravotnická organizace apeluje, aby minimální doba výlučného kojení byla DO 6 MĚSÍCŮ věku dítěte!

Výlučné kojení znamená kojení bez jakéhokoli příkrmu. Celkově kojit alespoň do 2 let dítěte s přidanou stravou, minimálně však do 1 roku.

A naše TIPY, až se miminko narodí? S těmito si bohatě vystačíš:

jednička   Už v první hodině po porodu!?

    Tvá prsa produkují kolostrum bohaté na proteiny a protilátky do prvních týdnů. Tato výživová bomba ti může utéct. I třeba z důvodu, že budeš oddělená od dítěte kvůli zdravotním problémům. Kup si tzv. sběrač kolostra, který slouží i jako jeho aplikátor do úst miminka, a samozřejmě malou lahvičku na kolostrum pro jeho uskladnění. Nestojí to moc, přitom získat kolostrum je tak důležité. 

    sběrač kolostra

    dvojka   Krm dítě dle jeho potřeb, i v noci.

      Dítě je teď v začátcích tvůj šéf. Ale jen v začátcích :-)


        trojka   Přestávky mezi kojením.

          Jsou individuální, nejčastěji se pohybují do dvou hodin přes den a od tří do pěti hodin v noci.

          Čím víc miminko sní, tím více se ti bude tvořit mléko. Odsávačka ti pomůže “rozkojit”, když miminko tolik nesní a mléko si uskladníš pro budoucí potřebu. Rozhodně si nastuduj jak skladovat mléko!


            čtyřka   Soustřeď se na správné přisátí.

              V pusince miminka má být nejen bradavka, ale i prsní dvorec. Bradavka směřuje na jeho horní patro a tím stimuluješ přisátí. Jasně, nepovede se to napoprvé, zhluboka se proto nadechni a zkoušej znovu.


              Pokud se naučí miminko přisávat dobře, vyhneš se bolavým prasklinkám na bradavkách. Nedovol, aby neřešená bolest bradavek a prsou způsobila předčasné odstavení! Jak na bolavá prsa řešíme v separé článku ZDE.


                pětka   Polohy kojení

                  Zkoušej různé než najdeš svou. Základními jsou: vsedě, vleže nebo tzv. fotbalovka.
                  polohy kojení


                    šestka   Raduj se z každého pokroku!

                      Vše do sebe zapadne, jen být trpělivá. Optimismus je nutný, nezapomeň!


                        sedmička   Nezoufej, když kojení z prsu nejde.

                          Odsaj mléko a prozkoumej alternativní způsoby krmení v našem článku o kojení. Lahvička se savičkou je tou nejkrajnější možností. Miminko si může odvyknout na prso.


                            osmička   Odsávačka.

                              Calypso prsní odsávačka mateřského mlékaUstálí tvé kojení, zvýší laktaci, uleví od bolesti nalitých prsou, odsaješ si do zásoby.

                              Naše online půjčovna je garancí, že budeš mít 100% bezpečný produkt od autorizovaného prodejce a servisního partnera. ARDO je jedna ze dvou značek nemocniční kvality. Co to znamená? ARDO používají laktační poradkyně i zdravotníci v našich nemocnicích. Jaká je bezpečná odsávačka? Taková, která ti nabídne 100% hygienickou membránu v odsávací sadě s nejnovější technologií. 


                                devítka   Dvojité odsávání?

                                  Ano! Přirozená výhoda. Kojení se spouští z obou prsou. Můžeš získat 2x tolik mléka a k tomu naučíš obě prsa spolupracovat. Bude se to hodit, až jedno bude bolavé. No, a aby ti neteklo mléko do oblečení, kup si vložky do podprsenky. Jsou tak příjemné, že nebudeš litovat.

                                  Mrkni na naše Day&Night Pads! Jsou příjemné, diskrétní, zabrání úniku mléka!


                                    desítka   Nemyj a maž!

                                      bez konzervantůMytí prsou stačí 1-2 krát denně, nemusíš to dělat před každým kojením

                                      Přečti si, kolik složek mast obsahuje a hlavně se vyhni marketingovým produktům se silnou reklamou a NEPOUŽÍVEJ KRÉM S KONZERVANTY! Čím méně, tím lépe!

                                      Použij hypoalergenní lanolin na 100% přírodní bázi, viz. produkt ARDO. Více o lanolinu ZDE.

                                        fun fact o těhotenstvíKojení tě může vzrušit! Neděs se, ten pocit nesouvisí nijak emočně s tvým miminkem. Ale je to známý vedlejší efekt kojení :-)